Saturday, 30 April 2011

Not perfect is PERFECT


ASSALAMUALAIKUM

kepada : saudara saudari seIslam
daripada : hamba Allah

mood : kesedaran

Practise makes perfect. Really? Well, nobody is perfect actually. So how? Sebenarnya saya just nak cakap, semua orang tak pernah terlepas daripada melakukan kesilapan malah, dengan kesilapan itulah manusia mula belajar dan perbaiki diri kita. Most of people today very enjoy their life sangat pula dan sampai tak sedar diri dah terlalu banyak buat silap. Alpa dan lalai untuk berfikir sejenak tentang macam mana nak perbaiki diri sendiri yang secara zahirnya memang tak mungkin sempurna tapi pasti boleh menjadi insan yang lebih baik. Betul tak?




Percaya tak hidayah itu milik Allah? Ya, Dia mampu memberikannya kepada sesiapa sahaja yang dikehendakinya namun, kita sebagai hambanya janganlah hanya duduk bersila di atas tikar emas dan mengharapkan hidayah itu datang bergolek di atas riba anda kerana hidayah itu perlu di cari.


Kenapa perlu di cari? Sebab benda yang di cari apabila dijumpai,

 pasti anda akan rasa puas hati
anda akan rasa nikmatnya, 
anda akan menghargainya
dan akan lebih menghayatinya. 
Then2, anda akan cakap,
 ' Inilah yang saya cari2 selama ini,
 inilah yang saya harap-harapkan 
akhirnya saya jumpa juga'  
*pastu lompat-lompat happy


Well, that is totally true. Perubahan dalam diri anda, pasti anda akan dapat rasai sebab anda dah penat bergelumang dengan dosa dan kesilapan. Hidup anda terumbang-ambing, ketenangan yang anda harap-harapkan tak pernah hadir dan anda bernama ISLAM tapi anda sendiri tak mengamalkan gaya hidup Islam itu sendiri. So how? Saya rasa, dah elok sangatlah anda semua mula sedar diri sekarang.




GROW UP please! bukan nak marah, tapi saje nak buat gempak. Dr Cloud9 nak nasihat ni, tolong dengar elok-eloklah okay. Saya nak cakap dulu memang seronoklah time budak-budak. 


Gelak sana sini,
  terkinja sana sini,
 berjalan sana sini, 
laki perempuan pun semua macam sama je. 
Serious, dulu yela tak sedar diri,
 tapi kan, sekarang dah besar dah boleh fikir kot, 
tak akan nak tunggu orang beritahu esok anda mati
baru nak berubah kan
and bila anda tak berubah2,
 anda bagi alasan 'tak dapat hidayah lagi' 


Masalahnya, anda pergi cari tak hidayah tu? Kalau ada orang tegur anda, anda terima tak? Ke masuk telinga kanan, keluar telinga kiri? Ke buat-buat tak faham? Macam inilah, memandangkan saya pernah mengalami situasi yang sama macam anda, saya rasa memanglah mula-mula susah nak berubah, tapi pecayalah, titik permulaan memang susah, seterusnya akan mudah. Try dulu, mesti anda akan lebih seronok setelah berubah dan berhijrah ke yang lebih baik.

Ada sesetengah orang, nak berubah pun segan
Nanti kena kutuk dengan kawan,
 nanti kena pulau dengan kawan,
 nanti orang lain cakap belakang

Senang je solutionnya, sebenarnya orang lain jealous anda dah berubah dan diorang tak reti-reti nak berubah. Okay, settel. Belum settle sebenarnya, jangan lupa ajak kawan  yang kutuk anda tu sekali supaya dia berubah. Okay, baru settle. 


CONCLUSION The biggest problem is not when nobody understand you, but when you do not understand yourself.  Its either we fail to plan or we plan to fail


Ingat macam ini sahaja lah, kenapa nak terkejarkan sangat keseronakan dunia yang sementara dan hanya pinjaman ini sedangkan nikmat akhirat yang kekal itu lagi menyeronokan. Cuma kesedaran je belum ada lagi, so sama-sama lah kita sedarkan diri sekarang dan nyanyi lagu Maher Zain~Open your eyes . Kesilapan yang lalu biarkan berlalu, hidup yang sekarang pasti lebih tenang walaupun dengan sedikit perubahan yang berperingkat-peringkat dan istiqamah. 


Saya bukan cakap seorang diri mahupun bercakap kepada anda sahaja. Saya bercakap kepada korang semua dan kepada diri saya sendiri juga. :) oke bye. asalam

Thursday, 28 April 2011

kakak kakaka


ASSALAMUALAIKUM

kepada : beloved sisters
daripada : adik mengada korang

mood : sisters' love



saya suka shopping dengan kakak saya
saya suka buat lawak bodoh dengan kakak saya
saya suka paksa kakak saya gelak dengan lawak bodoh saya
saya suka share makanan dengan kakak saya
saya suka comment gambar kakak saya banyak-banyak
saya suka buli kakak saya
saya suka kacau boifren kakak saya
saya suka menyibuk bila kakak saya moody
saya suka gelak kuat kuat dengan kakak saya
saya suka curi baju, kasut, beg kakak saya
saya suka memebebel panjang biar kakak saya bosan
saya suka mengada dengan papa mama biar kakak saya meluat


Saya memang sayang kakak saya, walaupun diaorang kadang-kadang suka cari pasal dengan saya, saya peduli apa, saya buli diaorang balik. Saya memang suka mintak papa mama saya macam-macam, tapi last-last saya share dengan diaorang jugak kan. Saya memang suka berjalan-jalan buang masa dengan diaorang compare to other people sebab diaorang faham saya dan diaorang pandai bagi pendapat pelik-pelik. Saya terima je, sebab saya pun pelik kot. Saya tak kisah lah kakak saya marah saya pun, esok lusa diaorang kompem cari saya alek sebab diorang memang sayang saya sebenarnya, malas nak mengaku je kan. Betul tak ??? HAHA. :)




Tujuan entry sebenarnya nak cakap : 
happy birthday to NURUL AIN RAHMAN 

~be a good sister, jangan nakal-nakal, kita kan dah besar. jangan lupa untuk sentiasa perbaiki diri, jangan mengejar nikmat dunia sahaja, jangan lupa akhirat menanti kita, jangan selalu stress sangat. Setiap masalah ada penyelesaiannya. Jangan lupa adik kesayangan ada dua orang ni. Selalulah happy dan bersyukur dengan apa yang kita dah ada sekarang. Last but not least, boleh kahwin cepat sikit tak? sebab adiknya dah tak sabar nak kahwin lah ! HAHA. Encik Ambok, bila lagi??? :P


CONCLUSION :  well, what is sister for, kalau bukan untuk huru-hara kan hidup korang kan. ~_^

Tuesday, 26 April 2011

mummy yummy


ASSALAMUALAIKUM

kepada : anak-anak
daripada : ibu

mood : keibuan


Disebabkan mood swing and mood exam tak sudah lagi, mood pelik-pelik memang suka masuk campur. Hari ini Cloud9 tak nak makan coklat tapi nak cerita pada anak-anak sekalian. Dah lama dah practise cakap dengan anak-anak kucing sampai dia tidur berdengkur. Dengan anak-anak ikan pun dah pernah try, diaorang tepuk tangan suka.

Ibu ada cerita best nak cerita, ini kisah pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya. Ada sebuah keluarga yang hidup secara sederhana di padang pasir yang panas lagi tandus. Walaupun kehidupan mereka boleh dikatakan susah namum, mereka tidak pernah merungut tapi, mereka sentiasa bersyukur dengan setiap rezeki yang mereka peroleh walaupun hanya cukup untuk makan dan pakai harian sahaja. Suaminya kerap merantau untuk berdagang dan berniaga di bandar dan terpaksa meninggalkan isteri dan dua orang anaknya yang tercinta.

Ibunya bekerja sebagai guru untuk membantu menampung kehidupannya dan anak-anaknya yang masih kecil. Rumahnya tidak pernah sunyi daripada kehadiran pelajar-pelajarnya yang sangat teruja untuk menuntut ilmu dengannya. Walaupun rumahnya kecil, namun pelajarnya tidak pernah merungut malah, sanggup menyempit hingga ke luar rumah untuk mendapatkan ilmu yang dimiliki olehnya. Dia tidak pernah mengharapkan bayaran yang tinggi daripada pelajarnya, cukuplah dengan niatnya untuk menyebarkan ilmu supaya kekal dan diamalkan.



Hari bersilih ganti, namun suaminya masih juga tidak pulang. Dia tidak pernah penat menjengguk ke luar jendela jikalau kelibat suaminya kelihatan namun disangka pelangi, rupa-rupanya panahan petir yang mendatang. Saudagar dari bandar telah menyampaikan berita kehilangan suaminya ketika ribut pasir yang melanda beberapa hari yang lepas. Dia terduduk dan air matanya mengalir perlahan sambil memandang dua anak gadis comelnya yang masih tidak mengerti apa-apa.

Dia tekad meneruskan hidup walaupun tanpa suami yang tercinta demi masa depan anak-anaknya. Dia mengajar anak-anaknya ajaran Islam yang sebenar, mempraktikan sepenuhnya ajaran Islam dan sentiasa bersungguh-sungguh dalam menyebarkan ilmu. Walaupun dalam dirinya sentiasa berasa rindu yang amat sangat pada suaminya dan terasa sangat mencabar kehidupannya kini dalam membesarkan anaknya seorang diri, namun dia tidak pernah cepat melatah. Dia yakin, Allah sentiasa ada dalam membantu meringankan bebannya.

Dia melakukan kerja lebih seperti menjahit baju, mengembala kambing, bercucuk tanam dan menjualnya di pasar bagi menampung kehidupan anak-anaknya. Semakin hari semakin mencabar kehidupannya, tubuh badannya mulai lesu kerana kerja keras dan anak-anaknya yang sudah besar sudah merantau untuk menyambung pelajaran mereka. Tinggallah si ibu keseorangan di rumah usang mereka. Setiap hari dia menjenguk ke luar jendela, menantikan kepulangan anak-anaknya pula namun, tiada juga.


Keletihan yang terpapar di mukanya 
mana mungkin hilang disembunyi senyumannya
kerinduan di hatinya kepada suami dan anak-anaknya
 mana mungkin dapat disembunyi oleh senda guraunya
kepahitan yang dilaluinya 
mana mungkin disembunyi oleh tawa riangnya


Sedang dia menyidai baju di ampaian seorang diri, kelihatan bayang-bayang hitam melalui depannya. Senyuman manis terukir di bibir seorang ibu mithali. Dua anak gadisnya yang cantik bertudung litup berwarna kuning puding sedang tersenyum manis mengukir senyuman kepada ibunya yang tercinta. Akhirnya anaknya pulang juga kepangkuan ibu yang telah lama menanti kehadiran mereka. Air mata seorang ibu gugur juga akhirnya dalam dakapan anaknya yang tercinta. Ibunya berkata, 'ibu rindu sangat pada anak-anak berdua'. Anaknya menjawab pula, ' Mana mungkin kami melupakan ibu yang telah bersusah payah membesarkan kami dan mendidik kami dengan sempurna ini.Ibulah segala-galanya kepada kami '




CONCLUSION : sayangilah ibu anda yang telah bersusah payah melahirkan dan membesarkan anda. Percayalah, ibu sememangya berhati lembut dan anda boleh berkongsi apa sahaja dengan ibu anda. Tak percaya tanya ibu saya :P Okay, sila tidur sekarang anak-anak, ibu dah habis cerita. BTW, saya rindu mama saya !!!! <3 end

Friday, 22 April 2011

WouldYouMarryMe?



ASSALAMUALAIKUM

kepada : yang belum kawin
daripada : belum kawin jugak

mood : nak kawin tak?




Antara belajar@kerja dengan kahwin, mana satu korang choose dulu? haha :P


Hai semua, cloud9 sudah kembali. Hari ini, saya nak cerita pasal kahwin. bukan sebab saya nak kahwin tapi sebab saya rasa kena kahwin. Faham tak? Tak faham eh? Alolo, sini sini meh atuk cerita. Sebagai perempuan, saya akui sememangnya memerlukan seorang lelaki sebagai pemimpin dalam membimbing mereka. Walaupun hawa memerlukan adam, tapi ini tidak bermakna mereka ini kaum yang lemah. Janganlah disebabkan seorang hamba Allah itu memerlukan hamba Allah yang lain, mereka dianggap lemah. Bukankah Allah sudah mencipta lelaki dan perempuan itu saling memerlukan dan melengkapi antara satu sama yang lain.


Mula-mula dahulu saya rasa excited bila saya jumpa orang yang saya rasa saya mahu sayang dia, mahu ikhlas cinta dia, dan mahu jadikan dia suami saya. Tapi, bila benda itu tak kekal lama dan berulang kali saya gagal mencari yang terbaik untuk saya, saya mulai ragu-ragu dan malas menaruh harapan tinggi lagi. Saya mula menyerah sepenuhnya pada takdir. Saya pernah tanya mama saya, macam mana nak tahu kita betu-betul dah jumpa orang yang paling sesuai dijadikan suami kita atau tak dan macam mana nak tahu betul tak dia akan setia dengan kita sampai bila -bila pun?




Korang tahu apa mama saya cakap? Mama saya cakap, bila masanya tiba, jodoh kita akan datang juga tanpa peru dicari. Kalau betul orang itu sayang pada kita, dia akan hadir lagi sekali dalam hidup kita. Walaupun sejauh mana korang berpisah, korang akan bertemu semula. Saya tak faham, saya tak nak terima sebab masa tu, saya baru lepas frust. menci menci :P


Mama saya betul sebenarnya. Memang betulah, saya saje je tak nak dengar nasihat and pura-pura degil. Mama saya memang faham benar perangai saya, mama saya ketawa semasa saya happy dengan relationship saya dan mama saya menangis bersama-sama saya bila saya sedih ditinggalkan dan dipermainkan. Saya memang yakin, jodoh tak perlu dicari, tapi pernah dengar tak? 'Manusia hanya merancang, Allah yang tentukan segalanya' Tapi, kalau manusia sendiri gagal merancang, macam mana Allah nak tentukan. Malah, Allah sendiri tidak akan mengubah sesuatu keadaan itu melainkan kita sendiri berusaha mengubahnya. 


Tak payahlah saya keluarkan apa-apa fatwa, korang boleh fikir dan cari bukti sendiri. Kawan saya pernah nasihat saya, dia cakap, tulang rusuk tidak akan berubah. Korang faham tak? alolo, sini nak terangkan. Haha. Tahu tak hawa dijadikan daripada tulang rusuk adam. Jadi, jika memang benar kau adalah jodoh dia, maka empunya tulang rusuk itu tak akan berubah dan jodoh kau dan dia memang kompem tak lari. betulbetulbetul.


Saya rasa dalam dunia yang serba moden lagi mencabar ini, memang elok sangat la hawa-hawa ni kahwin daripada maksiat bertambah. Bukannya ramai perempuan yang reti jaga diri sekarang ini termasuklah saya. Berkahwin itu perkara sunat. Jadi utamakan mana yang penting dulu. Kahwin penting lagi dari belajar dan bekerja. Tapi, depend on demand and lifestyle juga kan kan kan.




CONCLUSION : kalau dah tak jumpa sangat, parent tolong pilihkan eh. thank you. hahah.settle.  ~_^

Thursday, 21 April 2011

love matter


ASSALAMUALAIKUM

kepada : teman-teman cloud9
daripada : teman rahsia cloud9

mood : sharing something

Memandangkan Dr cloud9 busy berpoya -poya dengan revision dia, dia tak mahu nasihat apa-apa hari ini. Dia hantar aku suruh cerita pelik-pelik kat kau orang. Aku malas nak buat pelik hari ini sebab mood swing aku pun belum pulih lagi. Kau ingat kau sorang je exam mode ke? Aku pun lah. Aku lagi stress lah, dengan masalah rumah tangga kucing aku lagi, masalah ikan kembung aku nak bercerai lah, masalah biawak aku nak anak kembar lah, macam-macam tau.

Baiklah, aku tak nak buang masa yang dah banyak terbuang sebab tolong tikus sebelah rumah tadi bersalin. Aku just nak share pasal CINTA. what is love? LOVE? kau orang tahu tak apa itu cinta? kalau aku tanya budak sekolah mesti diaorang cakap cinta itu monyet. cinta=monyet. Well, itu kalau aku tanya budak gigi rongak. kalau kau yang dah besar panjang ini tak kan nak jawab macam itu. malu lah aku nak mengaku kau kawan cloud9. haha. Selalunyalah, mula-mula bercinta memang indah lah, tapi bila dah tak lalu nak tengok muka pasangan kau, mesti kau pun dah bosan dengan perangai dia dan kau tak jumpa dia pun tak apa, kalau ada orang nak campak gf/bf kau dalam laut pun kau tak kisah betul tak? memang macam itulah.

Pernah tak korang jumpa orang yang sanggup buat apa sahaja untuk kau? pernah tak dia mengaku macam-macam susah senang dia dekat kau, konon-konon macam nak share semua benda dengan kau, macam tiada rahsia lah antara korang lah. Dia macam berusaha nak gain trust korang, berusaha nak ambil hati korang dengan belanja korang macam-macam, bawa korang jalan-jalan, bawa tengok wayang, suap-suap makanan, sanggup mengaku sayang banyak-banyak dan beri harapan beriburibu batu. Semua yang dia buat macam untuk kau je, macam dia hidup mati pun untuk kau, dia bagi janji-janji manis dia, ajak kau kahwin, plan masa depan bawah pokok mangga walaupun banyak kerengga tak kisah pun kan. Apa yang aku melalut? kau tak faham kan budak kecik? Aku tengah cerita pasal kaki penipu cinta lah hoi !

mula-mula, dia cakap sayang kat kau, dia saja je ambil hati kau. dia nak something dari kau. kalau kau perempuan, jangan percaya sangat kat laki kau tuh, belum tentu dia jadi laki kau. laki tak kisah pun kalau nak tinggalkan perempuan, tambahan kalau dah dapat barang perempuan tu. kau tak percaya? member aku semua laki. asal duduk semeja je, benda tu kompem keluar. kau ingat perempuan je cerita semua benda nih? so. watch out girls ! boys dangerous ! pendapat aku lah yang dah banyak makan garam ni kan, bagi mereka yang tak tahan stress and rejection cinta, jangan bercinta dengan manusia, bercinta dengan haiwan pun okay. kau declare bercinta dengan arnab cute kau ke, ayam katik kau ke, burung gagak ke. ha, alrite gak kan. at least, dia tak akan minta benda yang bukan-bukan. kalau date pun, tak payah keluar bajet banyak. kasi makan roti cukuplah. membebel banyak-banyak kat dia pun, bukan dia tutup telinga dia pun, kompem dia akan buat-buat paham and caring.

Kat sini aku tak ada solution, tapi aku just nak cakap, betapa hurt nya sayang seseorang itu bila kau memang dah nampak dia sebagai masa depan kau, macam tu jugak dia, tapi pertengahan jalan, something went wrong and walaupun kau berusaha untuk pertahankan perjuangan kau tu , tapi kalau kau seorang sahaja yang berjuang kau akan surrender dan letak pedang samurai kau tu juga akhirnya. selama mana pun kau tunggu untuk dia patah balik dan cari kau balik, semuanya ambil masa dan belum tentu dia jumpa jalan pulang kepada engkau. mungkin, dalam masa dia mancari jalan pulang itu, dia dah pun berjumpa dengan orang lain dan tak hiraukan kau lagi. Nasihat aku, tak perlulah kau tunggu orang yang tak matang macam tu, dia belum cukup ready for serious relationship


Aku rasa kalau orang macam tu tak datang balik dalam hidup kau pun, aku sure kau still boleh hidup, betul tak? kau tak perlu bergantung hidup pada manusia yang tak reti nak hargai kau. sesetia mana pun kau dengan dia, tapi kalau dia tak mampu untuk setia dengan kau, lansung tak berbaloi kau tunggu dia. kau patut sedar dari awal lagi. Cinta itu buta, kau dahla dah rabun, tak nak pakai spec pula tu, memang lah kau dah macam buta. serious relationship need time, so, take your time. biarlah semua perangai hantu raya pasangan kau tu keluar dulu, bila dah keluar semua barulah kau decide, kau boleh adapt tak dengan dia. janganlah bila kau dah sayang dia sangat, dah bagi dia macam-macam dan bila dia nak blah dari hidup kau, baru kau nak teriak ayam. dah terlambat. kau akan rasa macam kau seorang je banyak masalah, kau akan rasa macam tak ada orang yang sayang kau pun, sedangkan dia seorang je pun yang tinggalkan kau. family and kawan-kawan kau yang lain kan still ada.

CONCLUSION : cinta memang bukan monyet. cinta itu indah bila kau tidak memaki hamunnya, kau serikannya dengan keikhlasan dan kasih sayang yang harum mewangi. cinta itu bak parang yang tersekat di jantung hati dan tekak bila kau sebatikannya dengan nafsu dan emosi kebudak-budakan kau yang tidak matang. bukan salah cinta tapi, kau yang perlu tentukan macam mana pengakhiran cinta kau dan dia. ASALAM.

Tuesday, 19 April 2011

test mengarut


ASSALAMUALAIKUM

kepada : siapa yang nak tahu
daripada : tak tahulah

mood : boring

1) nama-nama pelik yang orang lain pernah panggil kau?
- tempe
- pending a.k.a blur
- kuna
- pakar otak
- adik manis
- sizuka
- gadis barat

2) pernah merantau ke?
- kelantan 2tahun
- johor 5 bulan
- kuala lumpur 1 tahun
- terengganu nak masuk setahun dah

3) keturunan?
- jawa belah papa
- mami jarum belah mama

4) hobi kau?
- menonton wayang @ movie
- membaca
- outdoor games
- hanging out
- surfing internet

5) peel makanan kau?
- tak suka makan nasi
- tak suka makan sayur
- tak suka makan seafood
- tak suka makan steamboat
- tak suka makan burger
- tak suka makan manis dan pedas

6) kau rasa kau pelik tak?
kalau tak kenal, mungkin kau rasa tak. bila kau dah kenal aku, makin lama kau akan rasa, aku makin pelik. tak caya tanya roommate aku. haha

7) kenapa kau jawab soalan boring ni?
sebab aku tengah boringlah !

8) kau nak tag sapa2 tak?
taknak. haha. next ques plez.

9) kau ni jiwang tak?
tak. aku romantik je. haha

10) kau suka masak tak? masakan kegemaran?
sangat suka bereksperimen. suka masak western food

11) perangai pelik kau?
- aku diam bila aku tensyen
- aku menangis bila aku geram @ marah
- aku suka sangat makan tempe dengan kicap dan sos banyak2
- nasi bukan makanan rugi aku. aku makan roti je
- aku tengok kartun bila aku sedih
- aku makan buah-buahan sepanjang hari pun dah cukup
- aku suka duduk dalam gelap sebab malas pasang lampu
- aku suka mengarut bila aku rasa boring
- aku suka buat lawak bila aku tengok kawan aku stress
- aku ketawa dan senyum banyak2 bila aku nervous
- time exam, aku malas mandi, malas makan, malas keluar rumah sebab aku rasa buang masa

12) dah berapa kali couple?sekarang single?
malas jawab sebab dah give up. haha

13) cepatlah jawab soalan atas tadi.
namooowww! haha

14) kau nak melancong ke mana?
- MAKKAH dan Madinah
- Japan
- Paris
- New Zealand
- Australia. senang cerita seluruh dunia lah

15) boring tak test ni?
SANGAT. bila nak habis?

16) haiwan yang pernah kau pelihara?
- kucing parsi
- hamster
- ikan emas
- ikan laga
- sugar glider *coming soon haha

17) kau rasa kau hebat tak malam pertama nanti?
weyh ! menyesal aku layan test ni ! NEXT! HAHAHHA

18) kau rasa kau hot?
aku sejuk sekarang

19) happy tak test dah nak habis?
SANGAT!

20) listkan 10 nama-nama orang yang paling kau sayang selain keluarga.
1) engku sofia
2) syahirah
3) anis suraya
4) farzana
5) nadiah
6) ain khalidah
7) fatihah
8) shakira
9) ainul
10) syiqin dan ramai lagilahhh! tenape mintak 10 je??...:(

Conclusion : dah boleh sambung study sekarang jugak  ~_^

Monday, 18 April 2011

dedication song


ASSALAMUALAIKUM

kepada : awak
daripada : saya

mood : moodless


CONCLUSION : memories~remain

Saturday, 16 April 2011

1 SYAWAL


ASSALAMUALAIKUM

kepada : everyone
daripada : myself

mood : bukan raya

yummihh

Selamat hari raya! eh, cilap la. Selamat Hari Lahir cloud9. Yesza, today is my birthday everyone. totally and definately not aidilfitri eid. but actully, FYI, saya sememangnya dilahirkan pada pagi raya. 1 SYAWAL 1412 Hijrah. so, lepas ni dont forget to wish me happy birthday setiap pagi raya. haha

alhamdulilah, i am turning 20th today :)



well, most people do request alot of things as a birthday present. however, for my 20th birthday, i do request some new, fresh, and priceless presents.



my beloved papa and mama : bukan duit dunia yang saya mahukan, bukan kesenangan dunia yang saya kejarkan. saya hanya mahukan doa kebaikan yang tak pernah lekang daripada seorang ibu ayah dan kasih sayang yang hakiki hingga ke akhirat 

my beloved sisters : bukan kegembiraan dunia yang mampu menghanyutkan kita dan material yang saya mahukan. saya mahukan perubahan dan pegangan tangan yang erat antara kita dalam memegang janji kita pada Allah dan saya mahukan pegangan itu erat hingga ke akhirat

my beloved friends : bukan kemeriahan dan tawa riuh yang saya hanya mahukan pada hari bermakna saya. saya  mahukan kepercayaan, kesetiaan dan persahabatan yang kekal abadi hingga ke akhirat.




 cian mama saya sambut pagi raya kat hospital btw, thanks mama for giving birth me

tq sis taty n papa <3

not to forget my sis enn, she's busy working~tq for d perfume :)

well, they are all my heart and soul. of course, i can never live without them. they are always there with me all the time. Nothing special about my birthday, Alhamdulillah, at least i am still alive and been giving a chance by Allah to feel how is it life as a 20th years old girl. i will not ask more than, just to achieve my next 21th birthday and giving a chance to wake up and watch all my beloved people by my side <3

CONCLUSION : happy birthday to me .haha berehhh :) 

Thursday, 14 April 2011

couple kepek


ASSALAMUALAIKUM

kepada : couples
daripada : unstated

mood : bukan jiwang


apa anda rasa bila anda sedang couple ? marimari tanya Dr Cloud9 ~




 bunga nyanyi lagu bunga-bunga cinta bersama-sama
 hujan menitik payung bersama-sama
 terik mentari berkelah bersama-sama
 salji putih peluk bersama-sama
 hutan hijau redah bersama-sama
 angin sejuk tatap mata bersama-sama
 rama-rama comel menari bersama-sama
 petir dan pelangi kongsi bersama-sama 


Apa pula anda rasa bila anda breakup?~




bunga layu mulai muram 
 hujan menitik mulai menangis 
 terik mentari mulai membara
 salji putih mulai kaku
 hutan pupus mulai terasing
 angin sejuk mulai menjeling 
 rama-rama sepi mulai sedih
 petir dan pelangi mulai hilang








conclusion : well, bila sayang, macam-macam janji ditaburkan. bila dah tak sayang, nak berkata-kata pun dah tak mampu. lupakanlah semuanya. kalau ada jodoh, adalah.tc end



Wednesday, 13 April 2011

kiamat dah d3kat


ASSALAMUALAIKUM

kepada : umat ISLAM
daripada : hamba ALLAH

mood : islamic

Gambaran Hari Kiamat


✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)


✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


Conclusion: marilah kita sama-sama perbaiki diri kita. ALLAH itu kan maha pemurah lagi maha penyayang. pintu taubat sentiasa dibuka untuk hambanya yang ingin bertaubat. cukupkah amal ibadat kita untuk dihitungkan. cukupkah usaha kita dalam mengenali pencipta kita. anda menerima atau menolak setiap petunjuk dan hidayah ALLAHthus, tepuk dada tanya iman :)

sumber daripada : Amar Sufi

Friday, 8 April 2011

friend plant


ASSALAMUALAIKUM

kepada : a friend
daripada : a friend

mood : friendship

if you plant honesty , you will reap trust
if you plant humulity , you will reap greatness
if you plant perseverance , you will reap contentment
if you plant consideration , you will reap perspective 
if you plant hard work , you will reap success
if you plant forgiveness , you will reap reconciliation 
if you plant goodness , you will reap friends









The friendship between two eyes~

they blink together 
they move together
they cry together 
they see things together
they sleep together

although , they never see each other

when a good friend leave a friend~ doesn't mean he/she's not a good friend , but maybe bcuz her/his friend has not being a good friend for her or him anymore. *kalau tapaham juz ignore 
(mood fedup) ~_~


CONCLUSION :  A good friend allows you a safe space to share your deepest thoughts and needs without worry of being judged, criticized or made to feel silly for feeling the way you do. Friends cheer each other on, laugh and cry together, and just plain commiserate and listen to each other.