Tuesday, 10 May 2011

tersurat tersirat


ASSALAMUALAIKUM

kepada : orang yang dengar nasihat
daripada : orang yang nak nasihat
mood : nak nasihat sikit je1. Yang Tersurat :
Jika kamu memancing ikan…. setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu…. janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja…. kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Yang Tersirat :
Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang… setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya…. janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu
sahaja…. kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu.


2. Yang Tersurat :
Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh…. cukuplah sekadar keperluanmu…. Apabila sekali ia retak…. tentu sukar untuk kamu menampalnya semula…. akhirnya ia dibuang…. sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi.

Yang Tersirat :
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya…. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa…. anggaplah dia manusia biasa... Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya…. akhirnya kamu kecewa meninggalkannya.Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya.


 3. Yang Tersurat :
Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi… yang kamu pasti baik untuk dirimu... Mengenyangkan... Berkhasiat... Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelazatan...Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya... Kamu akan menyesal.

Yang Tersirat :
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan…. yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu... Menyayangimu... Mengasihimu.... Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain... Terlalu mengejar kesempurnaan... Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain.. Kamu juga yang akan menyesal.
CONCLUSION : Sebab saya galgal, saya tak sokong galgal yang konon playgirl. Sangat tak cool. Sila jadi perempuan baik, baru dapat laki baik. InsyaAllah :) so,

to wanita dan gadis-gadis cun~

biarlah tawadukmu lebih menggungung daripada kejelitaanmu
biarlah keayuanmu terpacar dek kerana lemah gemalainya perilaku
biarlah kebijaksanaanmu tepampang oleh tingginya ilmu mu

jangan sesekali kau lupa setianya mashitah pada Tuhannya,
agungnya kasih khatijah kepada agamanya
dan pejuangan srikandi agama terdahulu

jadikan agama mu sebagai tunjang yang memperkasakan akidah mu,
biar kesabaran mu menjadi benteng perjuangan
dan lebarkan imam mu dengan sejuta lapis mehmuda
jadilah wanita paling bahagia

sumber : solihin :)

No comments: