Saturday, 21 May 2011

type of dreamers~


ASSALAMUALAIKUM

kepada : all dreamers
daripada : dreamer
mood :  jom dreaming 


Ladies and gentlemen, sangat penting untuk korang tahu, samada korang just hangat-hangat tahi ayam or betul-betul korang plan apa yang korang nak capai tu. Sebab mungkin korang tak sedar yang korang just sekadar memasang mimpi instead of impian. Sangat besar bezanya. Sila cekikdow bawah :)




1) Dream in past


Biasanya orang macam ini tak reti nak terima hakikat yang dia tak lagi hebat macam dulu. Contohnya,

hamba Allah ni kan pemain handal pasukan bola sepak masa kat sekolah menengah dulu. Dahla buat sport, badan hot, hensem plak tu 
dan ramai sangat yang minat kat dia. Tapi, sekarang dia dah study kat universiti. 
Dia tak sehebat dulu lagi, dia tak se cool dulu. Malangnya, 
dia sentiasa mengungkit kat orang lain pasal hebat dia dulu dan dia berharap 
dia hebat macam dulu sedangkan dia dah kat universiti, suppose dia grow up 
and pasang cita-cita dewasa yang baru. see see ~




2) Dream only small dream


This kind of people pula kan, dia tak nak ambil risiko kecewa sebab pasang impian besar-besar.So, dia pasang kecil-kecil je la. Macam play small, play safe. Haha. Selalunya orang macam ini punya impian senang je nak capai cuma banyak bagi alasan. Contohnya,


seorang hamba Allah ini, dia cakap dia nak melawat kakak dia yang tinggal di overseas. Dia tak ada masalah wang untuk berulang-alik ke overseas. 
Alasan dia cuma tiada masa sedangkan masa dia terbuang untuk buat benda lain. 
Sekarang dia nak pergi pun boleh tapi, 
alasan yang selalu orang ni bagi 'saya ada komitmen lain'
'saya akan pergi melawat dia kemudian' 
tapi sampai ke tahun-tahun hadapan pun, dia gagal untuk 
buat impian dia sebab dia rasa benda itu 
senang untuk dia achieve bila-bila masa sahaja. 
see see ~




3) Dreamers who has achieved their dreams and have not set a new dream

Orang macam ini stuck dalam dunia dia yang tersendiri. Dia rasakan dia sudah capai semua yang dia mahukan dan dia lupa untuk set a new dream which at last, dia bosan dengan apa yang dia dah capai sekarang. Contohnya,



 hamba Allah ni dah lama belajar bersungguh-sungguh untuk mendapat keputusan 
yang tinggi. Akhirnya, dia berjaya menjadi doktor pakar.
Dia berasa bangga dengan dirinya sendiri kerana impiannya sejak sekolah rendah
lagi telah tercapai. Setelah bekerja selama bertahun-tahun di hospital 
yang sama, kerja yang sama, dan berhempas pulas melayan pesakit, akhirnya
dia mula bosan dengan kerjanya. Dia semakin letih dan masa dia untuk bersama-sama
keluarga juga semakin kurang. Pesakit yang ramai
menyebabkan dia terpaksa bekerja lebih masa dan jika dia berhenti kerja
dia tidak akan mampu untuk menyara keluraganya lagi. Akhirnya, dia terus hidup 
bosan bekerja dan melakukan benda yang sama setiap hari.


Dalam kehidupan kita sebenarnya tiada 'stage berjaya' yang sebenar-benar berjaya.Jika kita berjaya dilantik sebagai pengawas, kita masih gagal dilantik sebagai ketua pengawas. Life is about continueing what your are doing now and every step you make must be step which further apart from yesterday, than you will move forward without doubt. See see~




4) Dreamer who dream BIG dreams but do not have plan on how to achieve them. So, wind up achieving nothing.

Dreamers macam ini perasan bagus maaaa. Ingat hebat sangat lah tu, dia pasang cita besar punya, dia cerita kat semua orang hebat tak hebat impian dia, lepastu, dia fikir dia boleh capai dalam sekelip mata. Contohnya,

Hamba Allah ni, dia cakap kat emak dia, dia nak beli rumah banglo dua tingkat untuk
kelaurga tersayang, dia cakap kat teman wanita dia, dia sayang sampai mati nak belikan
cincin emas 5gram, dia cakap kat kawan-kawan dia, dia nak beli kereta Audi mewah minggu depan, tapi dia dah setahun tak kerja, tanam anggur kat rumah dan 
buat tahi mata sampai tengah hari.


Cakap besar orang macam ini memang tak boleh pakai. Cakap je tahu, buat tak reti. Banyak orang memang pandai bermimpi sebab benda itu free. Tapi, untuk mencapai mimpi kita itu, ia perlukan masa, tenaga dan impian itu ada harganya yang tersendiri untuk dicapai. Sama ada, we fail to plan, or we plan to fail. See see~




5) Dreamer who dream BIG dreams, achieve those dreams and go on to dream BIGGER dreams.


Makhluk Allah macam ini memang patut sangat dicontohi. Dia bijak dalam berusaha untuk mencapai impianya dan tak lupa untuk pasang cita-cita yang lebih one step futher setelah impian dia yang sebelumnya telah berjaya dia capai. Contohnya,


Hamba Allah ini ingin membuka sebuah gerai burger di tepi jalan, simpang rumahnya.
Dia berjaya menarik ramai pelanggan kerana menjual burger yang sedap, fresh dan beraneka jenis.
Setelah untung besar, dia mula membuka sebuah kedai burger atas namanya sendiri. 
Ramai yang berkunjung ke kedai makan burgernya kerana restorannya bersih, halal dan sangat 
sedap burger-burgernya. Dia mula membuka francies kedai burgernya ke negeri-negeri 
yang lain pula. Namanya kian dikenali sebagai antara peniaga or businessman melayu termuda 
di Malaysia. Dia ingin membuka perniagaan seterusnya ke luar negara.


CONCLUSION :  Dah tahu dah what type of dreamer korang ni? Haha sila sedar diri dan perbetulkan niat dan mimpi masing-masing. Jangan salah percaturan, nanti diri hanyut dalam mimpi yang sia-sia.  :)

~rich dad poor dad~

4 comments:

Theye said...

okay...klu jenis yg tido2 xnak bgn2 sebab xnak kuar dr mimpi tuhkan yana..
termasuk golonganyg mn??
*curious*

cloud9 said...

itu mimpi. bukn impian. sila bgun cepat. sebb mimpi itu tak nyata. hnya khyalan. impian itu betul. n hrus ada plan utk capainya. stiap impian ada hrganya yg tersndiri utk di capai. so, mke sure your dream is worth to fight forrr :D

Theye said...

eemm impian saya nak jadi..
eemm the sweetest thing u ever had..hahaahhaha...sweetkan fazz

cloud9 said...

specific kat lg the sweetest thing tuuu.. bru sng na capai..hahah sweett ta sudaaa :P